piątek, 15 kwietnia 2016

Energetyczne kulki bez cukru


Specjalnie dla Agi przepis na energetyczne kulki bez cukru na bazie masła z orzechów włoskich.
Jest to alternatywa dla słodkiej przekąski, a także odpowiednik batonika proteinowego dla sportowców z większym zapotrzebowaniem białka.

Co tu dużo mówić podaję przepis i do dzieła.

Energetyczne kulki bez cukru
Trudność: łatwe
Ilość: 20-25 szt
Przygotowanie: około 5 min (chłodzenie w lodówce min. 1 h)
Produkt bezglutenowy

Składniki
  • 70 g masła z orzechów włoskich (przepis znajdziesz tutaj)
  • 40 g mleka w proszku
  • 40 g rodzynek
  • 40 g moreli suszonych
  • 2 łyżki miodu rzepakowego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia


Instrukcja
  1. Do blendera lub urządzenia z ostrymi nożami wsypujemy wszystkie składniki poza nasionami sezamu, siemienia oraz chia i miksujemy na jednolitą masę.
  2. Następnie do masy dodajemy nasiona sezamu, siemienia lnianego oraz nasiona chia i mieszamy delikatnie.
  3. Z przygotowanej masy lepimy kulki i wstawiamy je na min. 1 godzinę do lodówki. 
Kulki zaraz po przygotowaniu też są smaczne, ale po ochłodzeniu w lodówce nabierają pełniejszego smaku, więc jeśli uda Wam się dotrwać do godziny to będziecie mieli okazję docenić ich smak.


Kulki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Obawiam się jednak, że mogą jednak wcześniej zniknąć

Życzę smacznego.!

#kulki energetyczne #kulki białkowe #przekaska #slodkaprzekaska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz