Specjalnie dla Agi przepis na energetyczne kulki bez cukru na bazie masła z orzechów włoskich.
Jest to alternatywa dla słodkiej przekąski, a także odpowiednik batonika proteinowego dla sportowców z większym zapotrzebowaniem białka.
Co tu dużo mówić podaję przepis i do dzieła.
Energetyczne kulki bez cukru
Trudność: łatwe
Ilość: 20-25 szt
Przygotowanie: około 5 min (chłodzenie w lodówce min. 1 h)
Produkt bezglutenowy
Składniki
- 70 g masła z orzechów włoskich (przepis znajdziesz tutaj)
- 40 g mleka w proszku
- 40 g rodzynek
- 40 g moreli suszonych
- 2 łyżki miodu rzepakowego
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka nasion chia
Instrukcja
- Do blendera lub urządzenia z ostrymi nożami wsypujemy wszystkie składniki poza nasionami sezamu, siemienia oraz chia i miksujemy na jednolitą masę.
- Następnie do masy dodajemy nasiona sezamu, siemienia lnianego oraz nasiona chia i mieszamy delikatnie.
- Z przygotowanej masy lepimy kulki i wstawiamy je na min. 1 godzinę do lodówki.
Kulki zaraz po przygotowaniu też są smaczne, ale po ochłodzeniu w lodówce nabierają pełniejszego smaku, więc jeśli uda Wam się dotrwać do godziny to będziecie mieli okazję docenić ich smak.
Kulki można przechowywać w lodówce nawet kilka dni. Obawiam się jednak, że mogą jednak wcześniej zniknąć
Życzę smacznego.!
#kulki energetyczne #kulki białkowe #przekaska #slodkaprzekaska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz