środa, 13 kwietnia 2016

Masło z orzechów włoskich


Za namową siostry przygotowałam masło z rodzimych orzechów włoskich. Przepis na masło z orzechów arachidowych możecie znaleźć tutaj natomiast zdecydowanie rożni się ono w smaku od masła, na które przepis chciałabym Wam dzisiaj podać. Głownie wpływa na to aromat i smak orzechów włoskich. Aby go jeszcze bardziej wydobyć, można orzechy podprażyć w piekarniku przed przygotowywaniem masła.

Przepis jest bardzo prosty i umożliwia przygotowanie masła orzechowego, które możemy jeść bezpośrednio lub wykorzystać jako składnik bazowy do przygotowania rożnych sosów np. do kurczaka, kremów, dietetycznych słodyczy. Przepis na energetyczne kulki na bazie masła z orzechów włoskich podam w kolejnym wpisie.
A teraz przepis na masło z orzechów włoskich

Masło z orzechów włoskich

Trudność: łatwe
Ilość: około 200 g
Przygotowanie: około 5 min 
Produkt bezglutenowy

Składniki
  • 200 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki oleju z pestek winogron
Opcjonalnie
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżka miodu rzepakowego

Użyłam oleju z pestek winogron ponieważ ma najbardziej naturalny smak. Do dosłodzenia natomiast polecam miód rzepakowy, który również spośród rożnych miodów ma najbardziej naturalny i delikatny smak.

Instrukcja
  1. Do blendera lub urządzenia z ostrymi nożami wsypujemy orzechy i miksujemy je na jednolitą masę.
  2. Następnie dodajemy olej i opcjonalnie sól oraz miód i jeszcze raz dokładnie całą masę mieszamy.
Instrukcja na Thermomix

  1. Do naczynia miksującego wsypujemy orzechy i miksujemy je na jednolitą pastę 25 s/obr poz 10.
  2. Następnie dodajemy olej i opcjonalnie sól oraz miód  i jeszcze raz dokładnie całą masę mieszamy 10 s/ obr poz 7 .
#maslozorzechowwloskich #masloorzechowe


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz