niedziela, 24 sierpnia 2014

Queso de Burgos


Queso de Burgos przypomina mi Hiszpanię. Zawsze gdy tam jestem muszę go spróbować i przywieść do Polski by dłużej delektować się tym wspaniałym smakiem i wspominać Hiszpanię.


Dlaczego tak go lubię?

Ser Burgos to biały, świeży ser podobnie jak riccotta, ale w odróżnieniu od riccoty ma unikalną, wspaniałą konsystencję i smak.
Wygląda jak galaretka z lekkim opływem serwatki.
W smaku słono-słodki, śmietankowy, mleczny, kremowy, lekko kwaśny. W konsystencji miękki i wilgotny, lekko grudkowaty. Przy rozgryzaniu sera czujesz lekki opór, super:)
Możesz jeść go bezpośrednio lub z miodem, dżemem, owocami, musem malinowym.
Wariantów jest wiele. Ja najczęściej jem go bez żadnych dodatków, tak abym mogła zachwycić się jego pełnym smakiem.

Skąd pochodzi Queso de Burgos?

Nazwa "Queso de Burgos" pochodzi od hiszpańskiego miasta, w którym jest wytwarzany. Jest to świeży, miękki ser produkowany z mleka owczego, choć obecnie produkowany jest także z mleka krowiego lub mieszanki krowiego i owczego. Jest uważany za jeden z najbardziej prestiżowych serów regionu Castilla y León w Hiszpanii. 

Ma on kształt cylindryczny, ze szczelinami po jego bokach i rowkach umieszczonych na jego powierzchni. Jest zwarty, biały, wilgotny i wygląda jak mlecznobiała pasta lub galaretka. Pachnie jak świeże mleko z nutą kwasowości i soli. Tradycyjny sposób jego wytwarzania wymaga dojrzewania przez okres do 10 dni. 


Queso de Burgos (Ser Burgos)
http://pl.pinterest.com/pin/460352393133931860/


Ser Burgos świeży lub dojrzały jest doskonałym produktem, który przez Hiszpanów zwykle serwowany jest jako deser z dodatkiem miodu, pigwy lub orzechów. Mimo, że jego smak jest łagodny, to pasuje bardzo dobrze do win musujących, białych wytrawnych i młodych win czerwonych. 

Obszar produkcji Queso de Burgos jest skoncentrowany w prowincji Burgos i okolicznych wsiach.

Cechy sera Burgos
Technologia: Wykonane z mleka krowiego i owczego
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Region: Castilla y León
Synonimy: Queso de Burgos, Fromage Burgos, Burgos Käse
Typ: miękki świeży
Zawartość tłuszczu: 46-60%
Tekstura: kremowy
Kolor: biały

Ostatnio wspomnienia Hiszpanii przyszły do mnie za sprawą tygodnia hiszpańskiego w Lidlu. W ofercie mieli  produkt bardzo podobny "Queso fresco" o zawartości tłuszczu w suchej masie nie mniej niż 38%, produkt a la "Queso de Burgos". Oczywiście zaopatrzyłam się w dość dużą ilość tego produktu.

Poniżej są zdjęcia Queso Fresco. 







Dla bardziej zainteresowanych podaję też skład zakupionego sera oraz jego wartość odżywczą (Tabela 1).

Skład: pasteryzowane mleko krowie, sól, podpuszczka.


Tabela 1. Wartość odżywcza Queso Fresco



Wartość odżywcza na 100 g
Energia: 
Tłuszcz:
-w tym kwasy tłuszczowe   nasycone 
Węglowodany:  
-w tym cukry:  
Białko:
Sól: 
763 kJ/ 184  kcal 
13,5 g
9,2 g

3,5 g
3,5 g
12 g
0,85 g


Niestety produkt ten szybko zniknął z półek sklepowych, więc jeśli wiecie gdzie jeszcze mogę kupić Queso de Burgos to proszę piszcie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz