niedziela, 31 sierpnia 2014

Domowy kisiel marchwiowo-jabłkowy


Podaję przepis na Kisiel marchwiowo-jabłkowy. Jest to dobry pomysł na wartościowy posiłek warzywno-owocowy dla twojego niemowlaka lub starszego dziecka. Testowałam go również na dorosłych, też im smakowało :)
Ja zrobiłam ten kisiel z wcześniej przygotowanego przeze mnie soku.


                          Kisiel marchwiowo-jabłkowy






Produkt bezglutenowy


Składniki

Składniki do soku:

  • 2 jabłka
  • 3 marchewki
  • 5 winogron
Składniki do kisielu:
  • 200 ml soku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Instrukcja

Przygotowanie soku:
Z jabłek usunąć jedynie gniazda nasienne, marchew obrać. Jabłka, marchew i winogrona umyć. Wycisnąć z nich sok. Ja używam do tego wyciskarki lecz może byc też sokowirówka.

Przygotowanie kisielu:
Sok podzielić na dwie porcje po 100 ml, jedną zagotowujemy, a w drugiej rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się soku wlewamy sok wymieszany z mąką i energicznie mieszamy do uzyskania konsystencji kisielu.

Uwagi:
Sok marchwiowo-jabłkowy jest sokiem przecierowym, więc jest on sam z siebie dość gęsty, zamiast niego można użyć soku jabłkowego przecierowego lub skorzystać z gotowych soków przecierowych, ale ja zachęcam jednak do samodzielnego przygotowania soku. Jest to też świetny pomysł na przemycenie dziecku warzyw np. w postaci marchewki.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz