Zioła i przyprawy to fantastyczny dodatek, który jest w stanie urozmaicić lub podkreślić smak każdej potrawy. Ich różnorodność często wprowadza nas w zakłopotanie, gdyż nie wiemy dokładnie jaka przyprawa będzie najbardziej pasowała do naszej potrawy.
Zioła i przyprawy różnią się intensywnością, ostrością, rodzajem aromatu. Aby było nam łatwiej poruszać się w świecie ziół i przypraw polecam zapoznać się lub pobrać tabelę Periodic Table of Herbs & Species opracowaną przez firmę Bart. Znajdziesz tu podział przypraw ze względu na ich intensywność, właściwości, np: rozgrzewające gałki muszkatołowej lub cynamonu, rodzaj kuchni w jakiej są najczęściej używane, np: azjatycka czy nowoczesna europejska lub rodzaj związku chemicznego występującego w danej przyprawie nadającemu jej specyficzny aromat, np: terpeny występujące w oregano lub chili.
Życzę aromatycznej przygody.
Źródło: http://bart-ingredients.co.uk
#przyprawy #zioła #uzywaniezioliprzypraw #stosowaniezioliprzypraw
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz