Fasola adzuki znana i stosowana jest w Azji od wielu pokoleń. Służy do przygotowywania zarówno słodko-kwaśnych potraw jak i słodkich przekąsek.
Ja tym razem proponuję przepis na słodko-kwaśną pastę z fasoli adzuki, jako dodatek do kanapek, makaronów, farsz do pierogów.
Na początek kilka słów o dzisiejszej bohaterce.
Fasola adzuki (Vigna angularis) jest jedną z najważniejszych roślin jadalnych i tradycyjnym lekiem według przekonań ludowych w Korei Południowej, Chinach, Japonii i na Tajwanie. Fasola adzuki występuje w różnych kolorach, takich jak czerwony, czarny, żółty i biały wynikających z obecności różnych pigmentów, a także polifenoli, takich jak proantocyjanidyny i kwercetyny o dobrze udokumentowanym działaniu antyoksydacyjnym. Badania wykazały również, że ich działanie hipocholesterolemiczne oraz hipoglikemiczne, wraz z silnym działaniem antyoksydacyjnym, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, stres oksydacyjny i zapalenie naczyń. Fasola adzuki posiada udokumentowane właściwości terapeutycznne i zapobiegawcze wobec wielu chorób (Mina Kim i wsp. z Chonbuk National University, 2015).
Fasola adzuki |
Pasta z fasoli adzuki
Trudność: łatwe
Ilość: ok 400 g
Przygotowanie: około 5 min (moczenie fasoli 8 h, gotowanie fasoli ok 1 h 15 min)
Produkt bezglutenowy
Składniki:
- 1,5 szklanki fasoli adzuki ugotowanej
- 10 suszonych pomidorów
- 10 czarnych oliwek bez pestek
- 10 zielonych oliwek bez pestek
- 1 łyżeczka kaparów
- garść liści bazylii
- garść liści pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcja
- Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia na min. 8 godzin. Następnie gotować ją w świeżej wodzie przez 1 h i 15 min, do momentu kiedy będzie miękka.Odlać wodę i fasolę odstawić na bok do przestygnięcia.
- Suszone pomidory zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jeśli nie masz suszonych pomidorów, to możesz wziąć suszone pomidory z zalewy, ale one są bardziej kaloryczne i słone.
- W naczyniu miksującym umieścić fasolę, suszone pomidory, oliwki, kapary, bazylie, pietruszkę, czosnek i wymieszać na pastę. Schłodzić w lodówce jeśli wcześniej jej nie zjesz ?
Instrukcja naThermomix
- Fasolę przepłukać, zalać wodą i odstawić do namoczenia na min. 8 godzin. Następnie gotować ją w świeżej wodzie przez 1 h i 15 min, do momentu kiedy będzie miękka.Odlać wodę i fasolę odstawić na bok do przestygnięcia.
- Suszone pomidory zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Jeśli nie masz suszonych pomidorów, to możesz wziąć suszone pomidory z zalewy, ale one są bardziej kaloryczne i słone.
- W naczyniu miksującym umieścić fasolę, suszone pomidory, oliwki, kapary, bazylie, pietruszkę, czosnek i wymieszać na pastę 8 s/obr poz. 8. Zebrać pastę z brzegów naczynia i jeszcze raz zmiksować 4 s/obr poz. 8.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz