środa, 25 marca 2015

Kulki limonkowo-bakaliowe


Kulki limonkowo-bakaliowe to jak wiosenny powiew w kuchni. Ich aromatyczny i świeży zapach będzie się roznosił po całej kuchni bardzo długo i wprowadzał wiosenną i świąteczną atmosferę w całym domu. Ja przygotowałam kulki, ale w związku ze zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi możesz spróbować uformować z nich jajka.


Kulki limonkowo-bakaliowe


Trudność: łatwe
Ilość: około 25 sztuk
Przygotowanie: około 10 min 
Produkt bezglutenowy

Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów (np. mieszanka migdałów, nerkowców, laskowych i włoskich)
  • 1 i 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • skórka z 3 limonek
  • sok z 3 limonek
Do obtaczania: wiórki kokosowe, mąka z orzechów lub płatki migdałów


Instrukcja
  1. Limonki dokładnie umyć i sparzyć. Następnie zetrzeć do miski skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok.
  2. Daktyle sparzyć i wydrylować.
  3. W naczyniu robota kuchennego umieścić wszystkie składniki: orzechy, daktyle, wiórki, sok i skórkę z limonki i dokładnie zmiksować na wysokich obrotach na jednolitą masę.
  4. Masę wykładamy na talerz lub blat i formujemy regularne drobne kulki. Można je jeszcze obtoczyć np. w posypce z wiórków kokosowych lub zostawić bez posypki.
  5. Kulki najlepiej schłodzić i przechowywać w lodówce, wtedy stają się twardsze i bardziej aromatyczne.


Instrukcja na Thermomix

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Miksujemy 6 s/ obr poz. 6. Zbieramy składniki ze ścianek naczynia i jeszcze raz mieszamy 6 s/ obr poz. 6. Masę wyjmujemy z naczynia i formujemy z niej kulki, które następnie można obtoczyć np. w posypce z wiórków kokosowych lub zostawić bez posypki. Kulki schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz