środa, 11 marca 2015

Brukselka w occie balsamicznym z nerkowcami

Nie masz pomysłu co zrobić z brukselką?
Tu znajdziesz przepis, dzięki któremu mdłą brukselkę zamienisz w apetyczne danie.
Danie proste, szybkie do przygotowania i pożywne.
Życzę smacznego!


Brukselka w occie balsamicznym z nerkowcami

Trudność: łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: około 10 min 
Produkt bezglutenowy

Składniki:
  • 300 g brukselki
  • garść orzechów nerkowca
Sos:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon

Instrukcja
  1. Orzechy nerkowca uprażyć w piekarniku w 170˚C przez 10 minut. Raz wymieszać by równomiernie się uprażyły. Wyjąć z piekarnika by lekko przestygły i stały się bardziej chrupiące. Następnie je drobno pokroić.
  2. Brukselkę oczyścić, umyć i pokroić na połówki, a następnie ugotować w 1 szklance wody. Gotować ok 10 minut, ale nie rozgotować. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić.
  3. W misce wymieszać składniki na sos: ocet, oliwę, syrop klonowy i musztardę. Dodać do nich ugotowana brukselkę i posypać orzechami nerkowca.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz