środa, 4 marca 2015

Ciasto migdałowe Santiago bez cukru i mąki


Oryginalna wersja ciasta migdałowego z Santiago de Compostela z Hiszpanii zawiera niestety dużo cukru dlatego przygotowałam wersję bezcukrową. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i zasmakuje.
Przepis jest prosty, z niewielką ilością składników, bez mąki i cukru. Czyli minimalistycznie, tak jak lubię :)


Ciasto migdałowe Santiago bez cukru i mąki


Trudność: łatwe
Ilość: 8-12 porcji
Przygotowanie: około 30 min 
Produkt bezglutenowy

Składniki:
  • 250 g migdałów blanszowanych
  • 2,5 szklanki daktyli
  • 4 jajka
  • skorka z jednej cytryny ekologicznej
  • płatki migdałów do dekoracji
Instrukcja
  1. Piekarnik nastawić na 180˚C. 
  2. Migdały zmielić na mąkę i przełożyć do oddzielnej miski. 
  3. Daktyle wydrylować i sparzyć wrzątkiem. 
  4. Cytrynę sparzyć i obrać ze skórki. 
  5. Daktyle wraz ze skórką z cytryny zmiksować lub zblendować na dużych obrotach. Dodać jajka i jeszcze raz wszystko wymieszać.
  6. Do masy dodać wcześniej zmielone migdały i wymieszać w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy ceramicznej lub blaszki i piec ok. 25 minut.
  8. Ciasto można udekorować płatkami migdałów i skórką z cytryny.


Instrukcja na Thermomix
  1. Piekarnik nastawić na 180˚C. 
  2. Migdały zmielić na mąkę 15 s/ obr poz 5 i przełożyć do oddzielnej miski. 
  3. Daktyle wydrylować i sparzyć wrzątkiem. 
  4. Cytrynę sparzyć i obrać ze skórki. 
  5. Daktyle wraz ze skórką z cytryny zmiksować 7 s/ obr poz 7. Dodać jajka i jeszcze raz wszystko wymieszać 20 s/obr poz 4.
  6. Do masy dodać wcześniej zmielone migdały i wymieszać 5 s/ obr poz 3 w celu uzyskania jednolitej konsystencji.
  7. Ciasto wyłożyć do okrągłej formy ceramicznej lub blaszki i piec ok. 25 minut.
  8. Ciasto można udekorować płatkami migdałów i skórką z cytryny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz