poniedziałek, 15 grudnia 2014

Domowe ciastka owsiane


Podaję przepis na obiecywane ciasteczka owsiane. 
Przepisów na ciastka owsiane przetestowałam już wiele i trochę to trwało zanim znalazłam przepis, który mi najbardziej przypadł do gustu. Bo skoro są to ciastka to muszą być kruche i chrupiące, a jeśli owsiane to musi być w nich czuć całe płatki owsa, a nie tylko mąkę i cukier.
Przepis ten znalazłam w książce Agnieszki Maciąg "Smak miłości", lekko zmodyfikowałam według moich upodobań i podaję poniżej. Ty również możesz dodać do nich bakalie i ziarna takie, jakie lubisz najbardziej lub za każdym razem komponować sobie inny ich skład. Ciastka te obowiązkowo robi ze mną mój prawie trzyletni syn. Najbardziej lubi dodawać wszystkie składniki i rozpłaszczać ciastka widelcem :) a potem je zajadać. 
Niestety przepis ten nie jest wskazany dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.


Domowe ciastka owsiane


Trudność: łatwe
Ilość: 36-40 sztuk
Przygotowanie: 10 min, pieczenie 1 blaszki 20-25 min 

Składniki
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej ten bez fosforanów)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli 
  • 200 g płatków owsianych pełnoziarnistych
  • 140 g suszonej żurawiny 
  • 100 g pokrojonych migdałów
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren sezamu


Instrukcja
Piekarnik nastawić na 180˚C. Masło utrzeć z cukrem i stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Do tak przygotowanego ciasta dodać płatki owsiane, żurawinę, ziarna słonecznika i sezamu oraz drobno pokrojone migdały. Dokładnie wymieszać. Ciasto w kształcie kulek wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Kulki ciasta ugniatać zmoczonym w wodzie widelcem, tak aby między ciastkami było trochę przerwy. Na blaszce mieści się około 20-25 sztuk. Piecz 20-25 min na jasny kolor. Po wyjęciu dać im czas by wystygły i stwardniały. Najlepiej przechowywać je w szczelnym szklanym słoju lub metalowej puszce.

Instrukcja na Thermomix
Piekarnik nastawić na 180˚C. Masło utrzeć z cukrem 20 s/ obr poz. 3, a następnie 5 s/ obr poz. 5, dodać jajka i mieszać 20 s / obr poz. 4. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą i mieszać 40 s / obr poz. 2. Do tak przygotowanego ciasta dodać płatki owsiane i mieszać 15 s/ obr poz. 3, następnie dodać żurawinę, ziarna słonecznika i sezamu oraz drobno pokrojone migdały i mieszać 35 s/obr poz. Interwał i pomóc sobie kopystką bo ciasto robi się coraz bardziej gęste i trudniejsze do wymieszania. Ciasto w kształcie kulek wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Kulki ciasta ugniatać zmoczonym w wodzie widelcem, tak aby między ciastkami było trochę przerwy. Na blaszce mieści się około 20-25 sztuk. Piecz 20-25 min na jasny kolor. Po wyjęciu dać im czas by wystygły i stwardniały. Najlepiej przechowywać je w szczelnym szklanym  słoju lub metalowej puszce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz