Ten przepis moja mama dostała od swojej koleżanki i się zaczęło. Uzależniliśmy się od tej pasty :)
Przepis jest bardzo prosty :) jak wszystkie inne, które staram się umieszczać na blogu.
Pasta z suszonych pomidorów z pestkami słonecznika
Trudność: łatwe
Ilość: 2 porcje (ok. 500 g)
Przygotowanie: 5 min (namaczanie pestek słonecznika 8 h)
Składniki
- 2 szklanki pestek słonecznika
- 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
- 3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony pieprz do smaku
Instrukcja
Pestki słonecznika zalać ciepłą wodą i odstawić na około 8 godzin. Ja najczęściej przygotowuję pestki na noc, tak aby z rana były gotowe do przygotowania pasty. Z naczynia z ziarnami słonecznika odsączam wodę. Siekam drobno pietruszkę, rozdrabniam czosnek. W blenderze miksuję wszystkie składniki: ziarna słonecznika, suszone pomidory wraz z zalewą, czosnek i natkę pietruszki oraz odrobinę zmielonego pieprzu na jednolitą masę. I gotowe możną próbować. Polecam jednak włożyć pastę na minimum 10 minut do lodówki, wtedy jest jeszcze lepsza. Na kanapki idealna. Ja pastę przekładam do słoików, wtedy pozostaje dłużej świeża.
Instrukcja na Thermomix
Na wirujące noże wrzuć czosnek i natkę pietruszki 30 s/obr. poz. 8. Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj 40 s/obr. poz. 8. Zbierz resztki z boków naczynia i zmiksuj jeszcze raz 10 s/obr. poz. 9.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz