poniedziałek, 20 października 2014

Sok z jarmużu


Sam sok z jarmużu jest lekko cierpki i gorzki dlatego aby złagodzić jego smak dodałam pomarańczę i białe winogrona. I to był strzał w dziesiątkę. Sok wyszedł wyśmienity. 
Mój mały przedszkolak wypił od razu dwie szklanki :)
Myślę, że jeśli kogoś poczęstujecie tym sokiem to na pewno powie że jest smaczny, natomiast trudno mu będzie zgadnąć z czego jest zrobiony. Czy masz ochotę na taką zagadkę?


Liście jarmużu



Sok z jarmużu


Trudność: łatwe
Ilość:  6 porcji
Przygotowanie: 5 min 

Składniki

  • 12 liści jarmużu małych lub 6 dużych
  • 2 pomarańcze
  • 1 kiść białych winogron średniej wielkości

Instrukcja
Owoce i warzywa umyć. Pomarańcze obrać ze skórki. Winogrona zerwać z gałązki. Po kolei umieszczać w wyciskarce lub sokowirówce pomarańcze, winogrona i jarmuż. Po chwili sok gotowy.

Uwagi
Ja używam wyciskarki gdyż według mnie dużo lepiej sprawdza się przy wyciskaniu soku z warzyw liściastych i umożliwia uzyskanie soku o wyższej wartości odżywczej.
Porównianie właściwości sokowirówki i wyciskarki podam w kolejnych wpisach


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz