piątek, 17 października 2014

Jarmuż z kaszą jaglaną i jajkiem



Dziś polecam na obiad jarmuż z kaszą jaglaną i sadzonym jajkiem. Jarmużu warto poszukać na przyosiedlowych bazarkach z warzywami. Ja w takich miejscach go kupuję.




Wystarczy parę liści jarmużu by przygotować zdrową i smaczną potrawę. 
O właściwościach jarmużu napiszę w kolejnych wpisach. 
Przepis na tą potrawę znalazłam na kwestiasmaku.com i lekko go zmodyfikowałam. 



Jarmuż z kaszą jaglaną


Trudność: łatwe
Ilość: 2 porcje Przygotowanie: 15 min Składniki
  • 3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 8 liści jarmużu 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz do smaku 
  • masło lub oliwa do smażenia
  • parmezan lub ser kozi

Instrukcja
Kaszę ugotować w następujący sposób. Do garnka wsypać kaszę i wlać 1 i 1/2 szklanki wody, przykryć i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 7 - 9 minut do czasu aż kasza wchłonie całą wodę i lekko zmięknie. 
Jarmuż wrzucić na wrzątek i gotować przez ok. 4 minuty, następnie odcedzić i usunąć twarde części liści, resztę pokroić na mniejsze kawałeczki.
Na patelni roztopić łyżkę masła/oliwy i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, pod koniec dodać wyciśnięty czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać kaszę, rozdrobnić ją na patelni i smażyć razem przez około 2-3 minuty, następnie dodać jarmuż smażyć jeszcze przez minutę. Doprawić przyprawami do smaku.
Na oddzielnej patelni usmażyć na maśle jajka sadzone i doprawić przyprawami. Można też dodać jajka do kaszy i je wymieszać razem z kaszą i jarmużem i poczekać, aż się zetną, ale położone sadzone jako na kaszy wygląda dużo bardziej estetyczniej i smakowiciej.
Na koniec posypać potrawę płatkami parmezanu lub kawałkami koziego sera według upodobań.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz