środa, 22 października 2014

Sałatka ze szpinakiem


Mam dla Was kolejną propozycję na wykorzystanie "zieleniny" w swojej kuchni. Jest to prosty przepis na wykwintną sałatkę, którą przyrządzisz w 10 minut. Możesz ją zaserwować na kolację lub obiad. Do obiadu podaję ją zazwyczaj z pieczoną piersią z indyka. Świetnie się komponują. Ale może masz jakiś inny pomysł na dodatki do tej sałatki?


Sałatka ze szpinakiem




Trudność: łatwe
Ilość:  6 porcji
Przygotowanie: 10 min 

Składniki

  • 200-250 g świeżego szpinaku np. baby 
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika 
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z suszonych pomidorów
  • przyprawy do smaku, np: świeże lub suszone zioła

Instrukcja

Pestki słonecznika prażymy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy i osuszamy. Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, wyciśnięty czosnek, oliwę i zioła. A na koniec po wymieszaniu wszytkich składników posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz