środa, 27 lipca 2016

Międzynarodowa Konferencja na temat diety bezglutenowej, Warszawa 9 września



W imieniu własnym jako prelegenta i Polskiego Stowarzyszenia Osób na Diecie Bezglutenowej i z Celiakią serdecznie zapraszamy na Konferencję ‘YOUR DIET, YOUR HEALTH’, która odbędzie się 9 września 2016 r w hotelu Sofitel Victoria w Warszawie z okazji 30 zjazdu AOECS- The Association of European Coeliac Societies. Konferencja poświęcona jest tematyce diety bezglutenowej i wpływu glutenu na zdrowie.

Tematy, które będą poruszane na konferencji to :
  • Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie? – dr n. med. Maciej Hałasa, Katedra Fizjopatologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii – dr n. med. Wojciech Marlicz, Klinika Gastroenterologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Gluten, dieta a choroby autoimmunologiczne – Małgorzata Desmond, Institute of Child Health, University College London, Klinika Padiatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica
  • Prebiotyki i probiotyki jako składniki diety bezglutenowej – dr inż. Urszula Krupa-Kozak, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polska Akademia Nauk w Olsztynie
  • Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej – dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
  • Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe? – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
  • Amarantus i quinoa – złoto Inków – dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
  • C2H5OH a gluten – dr inż. Katarzyna Świąder, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
  • Prawo a gluten w praktyce – czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna? – Susanna Neuhold, Food Area National Manager, Italian Coeliac Association
  • Mąki naturalnie bezglutenowe – czy zawsze bezpieczne dla osób z celiakią? Perspektywa producenta – Aleksander Siewkowski, Grano


Zapraszamy wszystkie osoby zainteresowane tematyką diety bezglutenowej i wpływu glutenu na zdrowie.

Program Konferencji

8:00 – 9:00   Rejestracja uczestników
9:15 – 9:30    Otwarcie Konferencji
9:30 – 10:10  Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie? – dr n. med. Maciej Hałasa, Katedra Fizjopatologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
10:10 – 10:50 Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii – dr n. med. Wojciech Marlicz, Klinika Gastroenterologii, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
10:50 – 11:00 Dyskusja
11:00 – 11:20  Przerwa kawowa
11:20 – 11:55  Gluten, dieta a choroby autoimmunologiczne – Małgorzata Desmond, Institute of Child Health, University College London, Klinika Padiatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica
11:55 – 12:20 Prebiotyki i probiotyki jako składniki diety bezglutenowej – dr inż. Urszula Krupa-Kozak, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności, Polska Akademia Nauk w Olsztynie
12:20 – 12:45 Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej – dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
12:45 – 13:00 Dyskusja
13:00 – 14:00 Lunch w restauracji Kitchen Gallery
14:00 – 14:35 Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe? – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
14:35 – 15:00 Amarantus i quinoa – złoto Inków – dr inż. Danuta Gajewska, Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW
15:00 – 15:10 Dyskusja
15:10 – 15:30 Przerwa kawowa
15:30 – 16:00 C2H5OH a gluten – dr inż. Katarzyna Świąder, Katedra Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW
16:00 – 16:30 Prawo a gluten w praktyce – czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna? – Susanna Neuhold, Food Area National Manager, Italian Coeliac Association
16:30 – 16:50 Mąki naturalnie bezglutenowe – czy zawsze bezpieczne dla osób z celiakią? Perspektywa producenta – Aleksander Siewkowski, Grano
16:50 – 17:00 Dyskusja i wręczenie certyfikatów dla uczestników konferencji

Wykłady będą prowadzone w języku angielskim, ale tłumaczone symultanicznie na język polski.

Opłata konferencyjna wynosi 290 zł (260 dla członków Polskiego Towarzystwa Dietetyki). W ramach opłaty zapewniony jest pełen catering (bezglutenowe przerwy kawowe plus lunch w Kitchen Gallery Sofitel Restaurant) oraz materiały konferencyjne (w języku polskim i angielskim) i certyfikat uczestnictwa w konferencji. Zgłoszenia na konferencję przyjmowane są pod adresem zgloszenia@celiakia.pl.

Więcej informacji znajdziesz na stronie stowarzyszenia.

Patronat nad konferencją AOECS objęła Prezydent m.st. Warszawy Hanna Gronkiewicz-Walz, European Lifestyle Medicine Organization, Polskie Towarzystwo Dietetyki oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

#gluten #dietabezglutenowa #celiakia #glutenfree #konferencja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz