środa, 24 lutego 2016

Warsztaty kuchni molekularnej w Warszawie- była moc!!!

Miałam przyjemność wczoraj uczestniczyć w warsztatach  kuchni molekularnej z udziałem francuskiego profesora i szefa kuchni Hervé Thisa - jednego z twórców tego nowatorskiego gatunku sztuki kulinarnej. 
Podczas warsztatów Profesor Hervé This objaśnił różnice pomiędzy gastronomią molekularną i kuchnią molekularną oraz wyjaśnił na czym polega kuchnia "note a note". "Tak jak kompozytor, tworzący utwór nuta po nucie, ma ogromne możliwości łączenia różnych dźwięków, tak kucharz posługujący się najbardziej podstawowymi związkami chemicznymi ma nieograniczone pole manewru w przygotowywaniu nowych i zaskakujących potraw. Stąd też pochodzi jedna z nazw nurtu kuchni molekularnej, czyli „note a note” (fr. nuta do nuty, czyli składnik do składnika).
Po wykładzie czekała nas "uczta molekularna"Profesor Hervé This wraz z francusko-polskim szefem kuchni Davidem Gaboriaud przeprowadzili doświadczenia naukowe połączone z pokazem gotowania na żywo.
W ruch poszedł ciekły azot, który posłużył do przygotowania m.in. sproszkowanego masła, podano mus czekoladowy serwowany z syfonów, polędwiczki przygotowywane technologią sous-vide, sok pomarańczowy zżelowany agarem i ulubioną potrawę profesora Hervé Thisa - jajka gotowane w temperaturze 67 st. Celsjusza.

Było smacznie, ciekawie, inspirująco i charyzmatycznie za sprawą obecności prof. Thisa.
 

Dodam, że Profesor Hervé This jest dyrektorem Międzynarodowego Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParisTech-INRA, profesorem konsultantem w AgroParisTech, dyrektorem naukowym Fundacji Nauka & Kultura Żywieniowa (Francuska Akademia Nauk), członkiem i sekretarzem sekcji „Żywienie ludzi” Francuskiej Akademii Rolniczej. Wraz z Nicholas’em Kurti stworzył w 1988 nową dyscyplinę naukową, „gastronomię molekularną” i promował jej zastosowanie w kuchni pod postacią „kuchni molekularnej” a później jako „kuchnię nuta do nuty”  (składnik do składnika).
Niedawno otworzył „Międzynarodowe Centrum Gastronomii Molekularnej AgroParis Tech-Inra”, którym sam kieruje. Współpracuje z wieloma kucharzami francuskimi i zagranicznymi, zwłaszcza ze sławnym francuskim mistrzem kuchni Pierre’m Gagnaire’m, nad rozwinięciem  nowoczesnej i innowacyjnej kuchni.
Warsztaty zorganizował Carrefour we współpracy z Instytutem Francuskim w Centrum Smak Kariery w Warszawie. 

Poniżej możesz obejrzeć film o profesorze Hervé This.


#hervethis #kuchniamolekularna #gastronomiamolekularna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz