niedziela, 28 lutego 2016

Sakura jelly - japońskie kwiaty w galaretce



Kwiaty w galaretce? Czemu nie. Japończycy opanowali do perfekcji tworzenie żeli z agaru (substancji żelującej pozyskiwanej z wodorostów).Tworzą z niej wspaniałe dania i desery.

Ostatnio  zapanowała tam moda na zamykanie w żelu kwiatów sakura pochodzących z ozdobnych drzew wiśniowych, które są symbolem Japonii. Symbol kwiatu wiśni wykorzystywany jest jako wzór na wielu przedmiotach codziennego użytku i doczekały się również zastosowania w deserze.
Poniżej zachęcam do obejrzenia filmu obrazującego jak wykonać sakura jelly.



"Sakura Jelly":





Jak zrobić sakura jelly?




Podaję też przepis na żelowe jajka z kwiatami z bloga sakurallowa.blogspot.com. Może Was zainspiruję do stworzenia nowej wersji pisanek.

Jelly Crystal - follow me for more creative recipe ideas :D:

#sakurajelly #kwaitywzelu #kwaitywgalarecie #japonia #sakura

Źródło zdjęć: Pinterest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz