Kwiaty w galaretce? Czemu nie. Japończycy opanowali do perfekcji tworzenie żeli z agaru (substancji żelującej pozyskiwanej z wodorostów).Tworzą z niej wspaniałe dania i desery.
Ostatnio zapanowała tam moda na zamykanie w żelu kwiatów sakura pochodzących z ozdobnych drzew wiśniowych, które są symbolem Japonii. Symbol kwiatu wiśni wykorzystywany jest jako wzór na wielu przedmiotach codziennego użytku i doczekały się również zastosowania w deserze.
Poniżej zachęcam do obejrzenia filmu obrazującego jak wykonać sakura jelly.
Jak zrobić sakura jelly?
Podaję też przepis na żelowe jajka z kwiatami z bloga sakurallowa.blogspot.com. Może Was zainspiruję do stworzenia nowej wersji pisanek.
#sakurajelly #kwaitywzelu #kwaitywgalarecie #japonia #sakura
Źródło zdjęć: Pinterest
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz