sobota, 31 października 2015

Kasza jaglana na mleku kokosowym z mango


Tym razem w śniadaniowym menu, zamiast owsianki zagościła jaglanka. Przygotowałam ją na mleku kokosowym i podałam ze zmiksowanym mango i suszoną żurawiną. Bardzo pożywna, wręcz zapychająca :) rozgrzewająca i smaczna - domownikom smakowała :)
Kasza jaglana na mleku kokosowym z mango
Trudność: łatwe
Ilość: 4-5 porcji
Przygotowanie: 30 min
Produkt bezglutenowy

Składniki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 400 ml mleka kokosowego (lub 2 szklanki wody z 3-4 kopiastymi łyżkami mleka kokosowego w proszku)
  • 500 ml wody 
  • 250 g świeżego mango (można użyć mango mrożone, mango z syropu lub przecier z mango)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • miód do smaku
Instrukcja
  1. Kaszę opłukać, przenieść do garnka.
  2. Dodać mleko kokosowe i wodę, a następnie gotować około 25 minut do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji i miękkości kaszy.
  3. Mango obrać, cząstki owocu rozdrobnić w blenderze do momentu uzyskania konsystencji przecieru lub użyć gotowego przecieru z mango.
  4. Kaszę nałożyć do miseczek, polać przecierem i posypać suszoną żurawiną.
  5. Można dosłodzić do smaku miodem, ale u nas nie było potrzeby.
  6. Podawać ciepłe.
Instrukcja na Thermomix
  1. Mango obrać, cząstki owocu rozdrobnić w naczyniu miksującym 10 min/obr poz 10. Można dodać odrobinę wody aby mango się ładnie zmiksowało. Przełożyć do oddzielnego naczynia. Umyć  themomix.
  2. Kaszę opłukać, przenieść do naczynia miksującego.
  3. Dodać mleko kokosowe i wodę, a następnie gotować 25 minut /temp. 100'C/ obr poz 1. do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji i miękkości kaszy
  4. Kaszę nałożyć do miseczek, polać przecierem i posypać suszoną żurawiną.
  5. Można dosłodzić do smaku miodem, ale u nas nie było potrzeby.
  6. Podawać ciepłe.
Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten wpis to  zapraszam na facebooka, gdzie na bieżąco informuję o nowych wpisach lub podziel się nim ze znajomymi.

#jaglanka #kaszajaglana #kaszajaglanazmlekiemkokosowym #mango #jaglankakokosowa #pudingjaglany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz