piątek, 3 lipca 2015

Domowy zakwas chlebowy

Wiele jest przepisów na pieczywo na drożdżach, natomiast chciałam Was tym wpisem zachęcić do przygotowania bardziej wartościowego odżywczo pieczywa, mianowicie pieczywa na zakwasie. Aby móc go przygotować potrzebny jest nam zakwas. Poniżej podaję Wam krok po kroku jak przygotować zakwas chlebowy, a w następnym wpisie podam przepis na chleb na zakwasie.

Domowy zakwas chlebowy
Trudność: łatwe
Ilość: 2 porcje
Przygotowanie: 2 min (10 h+24 h na dojrzewanie)


Składniki
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej np. typ 2000
  • 1 szklanka ciepłej wody, ale nie gorącej
  • 1/2 łyżeczki jogurtu naturalnego 


Instrukcja
  1. Do litrowego czystego i suchego słoika wsypujemy 1/2 szklanki mąki, wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i dodajemy 1/2 łyżeczki jogurtu.
  2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. 
  3. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce.
  4. Z rana ponownie dosypujemy do słoika 1/2 szklanki mąki, wlewamy 1/2 szklanki ciepłej wody i dokładnie mieszamy.
  5. Słoik przykryty ściereczką odstawiamy na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  6. Zakwas charakteryzuje się kwaskowatym zapachem i są w nim widoczne pęcherzyki powietrza.

A to jest chleb, który przygotowałam na tym zakwasie. W kolejnym wpisie podam dokładny przepis na ten chleb.


Smacznego i do dzieła!
#domowyzakwaschlebowy #zakwaschlebowy #zakwas

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz