poniedziałek, 17 listopada 2014

Domowa bombonierka


Czy bombonierki muszą być zawsze z czekoladą, być słodkie wręcz przesłodzone i czy musimy mieć zawsze wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu? 

Podaję Wam przepis na domową bombonierkę, aby się nie zasłodzić, a zjeść coś słodkiego i dodatkowo pożywnego i zrobić to z czystym sumieniem :)

Przepis ten jest świetną alternatywą dla czekoladek i słodyczy. Sprawdzi się zarówno na przyjęciu dla dorosłych jak i dzieci. Kulki te możesz przygotować razem z dzieckiem i podać mu jako deser.


Domowa bombonierka



Trudność: łatwe
Ilość: około 30 sztuk
Przygotowanie: około 25 min 

Składniki

  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów laskowych
  • garść migdałów
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli 
  • garść suszonej żurawiny

Do obtaczania: ziarna sezamu, cynamon, wiórki kokosowe, mąka z orzechów, płatki migdałów, itp

Instrukcja

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej lepkiej masy. Można blendować dłużej jeśli nie chcecie aby były widoczne i wyczuwalne kawałki orzechów. Ja jednak wolę czuć drobinki orzechów podczas ich jedzenia. Masę następnie wykładamy na talerz lub blat i formujemy regularne drobne kulki. Można je jeszcze obtoczyć w posypce z ziaren sezamu, wiórków kokosowych, mąki z orzechów, płatków migdałów lub cynamonu. 

Instrukcja na Thermomix

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Miksujemy 30 s / obr poz. 10. Masę wyjmujemy z naczynia i formujemy z niej kulki, które następnie można obtoczyć w posypce z ziaren sezamu, wiórków kokosowych, mąki z orzechów, płatków migdałów lub cynamonu. 

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz