wtorek, 14 listopada 2017

Domowa przyprawa korzenna


Dla tych, który nie zdążyli przygotować ciasta na pierniki 6-tygodniowe, na pocieszenie podaję przepis na domową przyprawę korzenną, którą możesz dodać do przygotowania pierników ekspresowych lub świątecznej kawy.

Zachęcam Cię do przygotowania przyprawy piernikowej samemu, gdyż w sklepowych mieszankach niestety bardzo często stosowany jest dodatek cukru, maltodekstryny lub mąki, a przygotowując ją samemu masz pewność otrzymania prawdziwej przyprawy.
W skład przyprawy piernikowej wchodzą przyprawy zaliczane do przypraw korzennych to jest cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, czarny pieprz i anyż.
Domowa wersja tej przyprawy jest bardzo aromatyczna i intensywna. Podczas jej przygotowywania cały dom wypełnia wspaniały, świąteczny aromat.

Domowa przyprawa korzenna
Trudność: łatwe
Ilość: około 300 ml
Przygotowanie: 20 min 

Składniki
  • 40 g kory cynamonu
  • 25 g imbiru sproszkowanego
  • 20 g goździków całych
  • 15 g ziaren kardamonu 
  • 15 g gałki muszkatołowej sproszkowanej
  • 10 g ziaren ziela angielskiego
  • 5 g ziaren czarnego pieprzu
  • 5 g gwiazd anyżu 

Instrukcja
  1. Nastawić piekarnik na 140°C.
  2. Przyprawy odważyć i wyłożyć na blachę i podsuszyć 10 min w temp. 140°C.
  3. Następnie wystudzić.
  4. Przyprawy rozdrobnić w moździerzu, a następnie stopniowo w młynku do kawy lub wysokoobrotowym blenderze z ostrymi nożami.
  5. Przyprawę przesypać do szczelnego pojemnika.
  6. Stosować 1,5-2 łyżki przyprawy na 0,5 kg mąki.

Instrukcja na Thermomix
  1. Nastawić piekarnik na 140°C.
  2. Przyprawy odważyć i wyłożyć na blachę i podsuszyć 10 min w temp. 140°C.
  3. Następnie wystudzić.
  4. Przyprawy rozdrobnić w naczyniu miksującym 25 s/ obr poz 10.
  5. Przyprawę przesypać do szczelnego pojemnika.
  6. Stosować 1,5-2 łyżki przyprawy na 0,5 kg mąki.
Życzę Ci wspaniałej przygody!

#przyprawakorzenna #przyprawadopiernika #domowaprzyprawadopiernika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz