wtorek, 13 września 2016

Relacja z konferencji Your Diet Your Health


W dniu 9 wrzenia tego roku miałam przyjemność poprowadzenia wykładu o alkoholu w diecie bezglutenowej na międzynarodowej konferencji "Your diet, your health" zorganizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakię i na Diecie Bezglutenowej.
Wydarzenie  zgromadziło w warszawskim Sofitelu ponad 250 uczestników – osoby na diecie bezglutenowej, lekarzy, dietetyków, przedstawicieli producentów bezglutenowej żywności, laboratoriów diagnostycznych i organizacji zrzeszających dietetyków. 
Żródło:celiakia.pl
Na konferencji wygłoszone zostały również wykłady poruszające następujące tematy:

  • dr n. med. Maciej Hałasa z Katedry Fizjopatologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie – „Przepuszczalność jelitowa – jak bardzo gluten może wpływać na nasze zdrowie?”;
  • dr n. med. Wojciech Marlicz z Kliniki Gastroenterologii Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie – „Łowcy mikrobów – w kierunku medycyny spersonalizowanej w celiakii;
  • Małgorzata Desmond  z Institute of Child Health, Uniwersity College London, Kliniki Pediatrii Centrum Zdrowia Dziecka, Una Medica – „Gluten, a choroby autoimmunizacyjne”;
  • dr inż. Urszula Krupa-Kozak z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie – „Prebiotyki i probiotyki  jako składniki diety bezglutenowej”;
  • dr inż. Danuta Gajewska  z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – „Amarantus i quinoa- złoto Inków”;
  • dr inż. Joanna Rachtan – Janicka z Katedry Żywności Funkcjonalnej , Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW – „Dodatki do żywności bezglutenowej – bezpieczne i zdrowe?;
  • dr inż. Joanna Myszkowska-Ryciak z Katedry Dietetyki, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW – „Bezglutenowe, zdrowe i odżywcze – naturalne produkty w diecie bezglutenowej”;
  • Susanna Neuhold, Food Area National Manager, Italian Coeliac Association – „Prawo a gluten w praktyce. Czy żywność bezglutenowa jest naprawdę bezpieczna?”.
Więcej zdjęć i szczegółów znajdziecie na stronie organizatora celiakia.pl

Dziękuję organizatorom za zaproszenie, wspaniałą organizację konferencji i życzę dalszych sukcesów!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz