piątek, 12 sierpnia 2016

Ciastka z amarantusem bez cukru, mąki i jajek

Czy można zrobić ciastka bez cukru, maki, a nawet jajek. Okazuje się, że dla chcącego nic trudnego :) I może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale za to są smaczne. Mai na diecie bezmlecznej, bezglutenowej i bezjajecznej oraz nam wszytko-jedzącym bardzo smakowały. Poza tym są łatwe w przygotowaniu i szybko się pieką. 
Ciastka z amarantusem bez cukru, mąki i jajek
Trudność: łatwe
Ilość: 12 porcji
Przygotowanie: około 10 min 
Produkt bezglutenowy
  
Składniki  
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 2 szklanka popingu z amarantusa (amarantus ekspandowany)
  • 2 łyżki miodu

Instrukcja
  1. Piekarnik nastawić na 180˚C. 
  2. Siemię lniane zmielić na mąkę i przełożyć do oddzielnej miski. 
  3. Zmielone siemię zalać wrzątkiem, wymieszać i pozostawić do napęcznienia.
  4. Napęczniałe i lekko przestudzone siemię zmieszać z amarantusem i miodem na jednolitą masę.
  5. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać łyżką masę ciasta, formując z niej okrągłe ciasteczka.
  6. Piec ok. 20 minut.
  7. Następnie odczekać, aż ciastka lekko stwardnieją.

Smacznego!!!

#ciastabezglutenowe #caistkabezmaki #ciastkabezcukru #ciastkabezjajek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz