czwartek, 31 marca 2016

Domowe chrupkie pieczywo


Każdy z nas zna na pewno firmę Wasa i jej chrupkie pieczywo. Wasa jest największym producentem pieczywa chrupkiego na świecie, sprzedając swoje produkty w 40 różnych krajach, od Skandynawii do Stanów Zjednoczonych. Chlebki Wasa produkowane są od 1919 roku w piekarni Filipstad w Szwecji.

Pieczywo chrupkie jest bardzo popularnym produktem w Szwecji i prosto z tego kraju, dzięki uprzejmości mojej cioci Grażyny mam dla Was przepis na domowy chrupiący chlebek.

Domowe chrupkie pieczywo
Trudność: łatwe
Ilość: 1 blaszka 
Przygotowanie: około 5 min, pieczenie ok. 1h
Produkt bezglutenowy


Składniki
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 100 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren sezamu
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 250 ml gorącej wody
  • opcjonalnie można dodać sól lub inne przyprawy

Instrukcja
  1. Wszystkie sypkie składniki dokładnie wymieszać.
  2. Dodać gorącą wodę i ostrożnie ujednolicić ciasto.
  3. Masę delikatnie i dokładnie rozetrzeć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Im cieńsza będzie warstwa tym chlebki wyjdą bardziej chrupiące i delikatniejsze.
  4. Surowe ciasto nacinamy w kwadraty, tak aby gotowe chlebki  po upieczeniu łatwiej się oddzielały.
  5. Pieczemy w 150 st C przez 1-1:15h.

Smacznego!
#pieczywochrupkie #domowepieczywochrupkie #chlebkiwasa #chlebkitypuwasa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz