Gdy spojrzycie na etykiety barwników do jajek znajdziecie tam jedynie wymienione symbole E. Przyjrzyjmy się wobec tego co tak na prawdę się w nich znajduje.
Skład barwników do jajek:
- żółty barwnik- E104- Żółcień chinolinowa
- czerwony barwnik - E124- Czerwień koszenilowa A, pąs 4R (czynnik rakotwórczy)
- niebieski barwnik - E131 Błękit patentowy V lub E132 Indygotyna
- różowo-buraczkowy barwnik- E122 Azorubina
- fioletowo-granatowy barwnik- E151 Czerń brylantowa PN
Niektóre z tych barwników występują naturalnie w przyrodzie natomiast na skalę przemysłową wytwarzane są syntetycznie. Jako sztuczne barwniki mogą wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością, a nawet działać rakotwórczo.
Alternatywą są naturalne barwniki, które możemy sami przygotować z łupin cebuli, czerwonych buraków, czerwonej kapusty, kurkumy lub czarnej kawy.
Efekt jak poniżej na zdjęciu. Są to jajka przygotowane przez Martha Stewart, a szczegółowe instrukcje znajdziesz poniżej lub na jej stronie.
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally |
Receptury
Aby przygotować dany barwnik, wybierz ilości i rodzaj składników spośród poniższych opcji:
- barwnik z czerwonej kapusty: 4 szklanki pokrojonej kapusty
- barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków
- barwnik z łupin cebuli:
- 4 szklanki łupin z cebuli (z około 12 cebuli)
- barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy
- barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody)
Instrukcja
- Do garna wrzuć składniki potrzebne do otrzymania danej barwy, dodaj 1 litr wody i 2 łyżki białego octu winnego. Jeśli będzie potrzebne dolanie większej ilości wody do przykrycia składników barwiących to dodaj proporcjonalnie więcej octu. W przypadku barwnika z kawy zamiast wody użyj przygotowanej mocnej kawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie odcedź.
- Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika). Następnie wyjmij jajka łyżką, osusz papierowym ręcznikiem i pozostaw do wyschnięcia na kratce.
- Po wysuszeniu możesz jajka polakierować lakierem akrylowym w sprayu aby barwa utrzymała się dłużej
- Aby uzyskać barwy takie jak na zdjęciu należy postępować następująco.
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally |
- Deep Gold: gotować jaja w roztworze kurkumy, 30 minut
- Sienna: gotować jaja w roztworze z łupin cebuli. 30 minut
- Dark, Rich Brown: gotować jaja w roztworze czarnej kawy. 30 minut
- Pale Yellow: namoczyć jaja w roztworze kurkumy o temperaturze pokojowej, 30 minut
- Orange: namoczyć jaja w roztworze z łupin cebuli o temperaturze pokojowej, 30 minut
- Light Brown: namoczyć jaja w roztworze czarnej kawy o temperaturze pokojowej, 30 minut
- Light Pink: namoczyć jaja w roztworze z buraka o temperaturze pokojowej, 30 minut
- Light Blue: namoczyć jaja w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej, 30 minut
- Royal Blue: namoczyć jaja w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej na noc
- Lavender: namoczyć jaja w roztworze z buraka o temperaturze pokojowej, 30 minut.. Następnie w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej, 30 sekund
- Chartreuse: namoczyć jaja w roztworze kurkumy o temperaturze pokojowej, 30 minut, Następnie w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej 5 sekund.
- Salmon: namoczyć jaja w roztworze kurkumy o temperaturze pokojowej, 30 minut. Następnie w roztworze z łupin cebuli o temperaturze pokojowej, 30 minut.
Życzę Ci barwnej pracy i kolorowych efektów!
Spokojnych i rodzinnych świąt dla Was i Waszych rodzin!
Źródło: http://www.marthastewart.com
#naturalnebarwnikidojajek #barwnikidojajej #malowaniejajek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz