sobota, 26 marca 2016

Malowanie jajek wielkanocnych - barwniki sztuczne czy naturalne?


Gdy spojrzycie na etykiety barwników do jajek znajdziecie tam jedynie wymienione symbole E. Przyjrzyjmy się wobec tego co tak na prawdę się w nich znajduje.
Skład barwników do jajek:
  1. żółty barwnik- E104- Żółcień chinolinowa
  2. czerwony barwnik - E124- Czerwień koszenilowa A, pąs 4R (czynnik rakotwórczy)
  3. niebieski barwnik - E131 Błękit patentowy V lub E132 Indygotyna
  4. różowo-buraczkowy barwnik- E122 Azorubina
  5. fioletowo-granatowy barwnik- E151 Czerń brylantowa PN

Niektóre z tych barwników występują naturalnie w przyrodzie natomiast na skalę przemysłową wytwarzane są syntetycznie. Jako sztuczne barwniki mogą wywoływać nietolerancję u ludzi z nadwrażliwością, a nawet działać rakotwórczo.

Alternatywą są naturalne barwniki, które możemy sami przygotować z łupin cebuli, czerwonych buraków, czerwonej kapusty, kurkumy lub czarnej kawy.
Efekt jak poniżej na zdjęciu. Są to jajka przygotowane przez Martha Stewart, a szczegółowe instrukcje znajdziesz poniżej lub na jej stronie.
Dyeing Eggs Naturally
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally
Receptury

Aby przygotować dany barwnik, wybierz ilości i rodzaj składników spośród poniższych opcji:

  • barwnik z czerwonej kapusty:  4 szklanki pokrojonej kapusty
  • barwnik z buraków: około litr pokrojonych buraków
  • barwnik z łupin cebuli



  • 4 szklanki 
  • łupin z cebuli (z około 12 cebuli)
  • barwnik z kurkumy: 3 łyżki kurkumy
  • barwnik z kawy: około litr mocnej czarnej kawy (zamiast wody)

Instrukcja

  1. Do garna wrzuć składniki potrzebne do otrzymania danej barwy, dodaj 1 litr wody i 2 łyżki białego octu winnego. Jeśli będzie potrzebne dolanie większej ilości wody do przykrycia składników barwiących to dodaj proporcjonalnie więcej octu.  W przypadku barwnika z kawy zamiast wody użyj przygotowanej mocnej kawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, następnie odcedź.
  2. Tak przygotowane roztwory barwników można użyć do barwienia na gorąco (gotujemy jajka w roztworze barwnika) lub na zimno (moczymy jajka przez chwilę lub przez dłuższy czas w roztworze barwnika). Następnie wyjmij jajka łyżką, osusz papierowym ręcznikiem i pozostaw do wyschnięcia na kratce.
  3. Po wysuszeniu możesz jajka polakierować lakierem akrylowym w sprayu aby barwa utrzymała się dłużej
  4. Aby uzyskać barwy takie jak na zdjęciu należy postępować następująco.

egg_glossary.jpg
http://www.marthastewart.com/267850/dyeing-eggs-naturally
  • Deep Gold: gotować jaja w roztworze kurkumy, 30 minut
  • Sienna: gotować jaja w roztworze z łupin cebuli. 30 minut
  • Dark, Rich Brown: gotować jaja w roztworze czarnej kawy. 30 minut
  • Pale Yellow: namoczyć jaja w roztworze kurkumy o temperaturze pokojowej, 30 minut
  • Orange: namoczyć jaja w roztworze z łupin cebuli o temperaturze pokojowej, 30 minut
  • Light Brown: namoczyć jaja w roztworze czarnej kawy o temperaturze pokojowej, 30 minut
  • Light Pink: namoczyć jaja w roztworze z buraka o temperaturze pokojowej, 30 minut
  • Light Blue: namoczyć jaja w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej, 30 minut
  • Royal Blue: namoczyć jaja w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej na noc
  • Lavender: namoczyć jaja w roztworze z buraka o temperaturze pokojowej, 30 minut.. Następnie w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej, 30 sekund
  • Chartreuse: namoczyć jaja w roztworze kurkumy o temperaturze pokojowej, 30 minut, Następnie w roztworze z kapusty o temperaturze pokojowej  5 sekund.
  • Salmon: namoczyć jaja w roztworze kurkumy o temperaturze pokojowej, 30 minut. Następnie w roztworze z łupin cebuli o temperaturze pokojowej, 30 minut.
Życzę Ci barwnej pracy i kolorowych efektów!

Spokojnych i rodzinnych świąt dla Was i Waszych rodzin!

Źródło: http://www.marthastewart.com

#naturalnebarwnikidojajek #barwnikidojajej #malowaniejajek 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz