niedziela, 26 kwietnia 2015

5 powodów, dla których samemu robię bułkę tartą?

Wydawało mi się oczywiste, że bułki tartej nie kupujemy. Ale gdy zobaczyłam, że ludzie po nią sięgają w supermarketach lub piekarniach to stwierdziłam, że może warto zasygnalizować, że bułkę tartą można zrobić samemu w domu. Zawsze w domu jakaś sucha bułka lub inne wysuszone pieczywo się znajdzie, więc warto ją zagospodarować, a nie wyrzucać do kosza. Ja nawet czasami, jeśli suchej bułki nie mam w domu to kupuję, aby się zeschła i wykorzystuję do przygotowania bułki tartej lub do kotletów. Najczęściej kroję ją przed suszeniem na kromki, tak aby się lepiej mieliła na bułkę tartą.


5 powodów, dla których samemu robię bułkę tartą?

  1. Po pierwsze widzę z jakiego pieczywa ta bułka tarta powstała, a nie jest mieszanką wszelkich odpadów, które zostały w piekarni. Bułkę tartą porównałabym do parówki, Jest tak rozdrobiona, że się nie połapiesz z czego tak naprawdę się składa.
  2. Po drugie nie wiem jak bułka tarta sklepowa była pakowana lub przechowywana, w odróżnieniu do bułki domowej roboty.
  3. Po trzecie przygotowuję jej tyle, ile akurat potrzebuję do użycia i nie muszę kupować od razu 0,5 kg lub 1 kg. W związku z tym reszta bułki tartej mi nie wietrzeje i nie łapie wilgoci.
  4. Po czwarte jest to sposób na niemarnotrawienie pieczywa, bo bułkę tartą możesz zrobić nie tylko z pieczywa pszennego. Wszytko zależy od Twoich preferencji. Spróbuj, może zasmakuje Ci też bułka tarta z chleba żytniego razowego lub jego mieszanka z bułką pszenną.
  5. Bo jest smaczniejsza.

Domowa bułka tarta


Trudność: łatwe
Ilość: około 1 szklanka
Przygotowanie: około 2 min 

Składniki
  • 1 wysuszona bułka lud inne pieczywo pszenne lub żytnie (najlepiej je pokroić na kromki przed wysuszeniem)


Instrukcja
  1. Bułkę lub inne wysuszone pieczywo umieścić w robocie kuchennym z ostrymi nożami i rozdrobnić na wysokich obrotach do uzyskania konsystencji drobnych ziarenek.


Instrukcja na Thermomix
  1. Bułkę lub inne wysuszone pieczywo umieścić naczyniu miksującym z ostrymi nożami i rozdrobnić 20 s/ obr poz. 7. 
  2. Im więcej pieczywa pokrojonego na kromki umieścimy w naczyniu miksującym, tym łatwiej będzie je rozdrobnić. 
Powodzenia i do dzieła!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz