czwartek, 4 września 2014

Żywność łagodząca ból


Czy to możliwe aby zamiast tabletki uśmierzającej ból zastosować żywność? Tak, jest to możliwe. Poniżej podaję przykłady 6 produktów żywnościowych wraz z ich właściwościami.

  • Czereśnie 
Ekstrakt z czereśni jest dziesięć razy skuteczniejszy niż aspiryna w łagodzeniu stanów zapalnych. Wystarczy 2 łyżki skoncentrowanego soku dziennie, a efekty będą widoczne. Równie skuteczne jest zjedzenie słodkich czereśni. 
  • Imbir
Łagodzi ból, szczególnie ból mięśni.
  • Ziarna lnu czyli siemię lniane oraz olej lniany 
Zawierają skutecznie działające kwasy tłuszczowe Omega-3. Nie powinno się gotować oleju lnianego, bo może spowodować efekt odwrotny mianowicie podrażnić nasz organizm i spowodować wystąpienie bólu.
  • Seler i jego nasiona 
Zawierają około 20 związków o silnym działaniu przeciwzapalnym, m.in. apigeninę.  
  • Kurkuma 
Łagodzi ból według podobnego mechanizmu jak tabletki przeciwbólowe.
  • Orzechy włoskie i olej z orzechów 
Zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3, które łagodzą ból i stany zapalne w organizmie.



Rys.1. Żywność łagodząca ból, źródło: www.superherbalfoods.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz