środa, 16 grudnia 2015

Domowa mieszanka ziół prowansalskich

Zachęcam do przygotowania domowym sposobem mieszanki ziół prowansalskich idealnych do dań warzywnych, mięsnych, sosów, sałatek.

Zioła prowansalskie według definicji to mieszanka ziół, w skład której wchodzą następujące przyprawy:
  • rozmaryn
  • bazylia
  • tymianek
  • szałwia lekarska
  • mięta pieprzowa
  • cząber ogrodowy 
  • lebiodka 
  • majeranek 
Na rynku można znaleźć wiele mieszanek o nazwie zioła prowansalskie, jednak gdy przeanalizujecie ich etykiety to tak bogatego składu w większości z nich nie znajdziecie. Przyprawy ziołowe stosowane są w nich w rożnych proporcjach lub wprowadza się do mieszanki inne zioła.

Jeśli chcecie użyć do wzbogacania smaku potraw prawdziwej mieszanki ziół prowansalskich to polecam Wam przepis poniżej.

Domowa mieszanka ziół prowansalskich
Trudność: łatwe
Ilość: około 100 ml
Przygotowanie: 5 min
Składniki
  • 4 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 łyżeczki suszonej bazylii 
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
Instrukcja 
  1. Przyprawy odmierzyć i rozdrobnić w wysokim moździerzu lub lekko zmielić w młynku do kawy (mielimy krótko aby nie powstał nam pył).
  2. Przesypać do szczelnego szklanego naczynia. W moim przypadku były to szklane probówki.
  3. Stosujemy w ilościach według upodobań.
Instrukcja na Thermomix 
  1. Przyprawy odmierzyć do naczynia miksującego i następnie rozdrobnić 10 s/obr poz 9.
  2. Przesypać do szczelnego szklanego naczynia. W moim przypadku były to szklane probówki.
  3. Stosujemy w ilościach według upodobań.
 

Polecam również przepis na domową przyprawę do piernika.
 

#ziolaprowansalskie #mieszankaziol #zioladomowe #domoweziolaprowansalskie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz