Zachęcam do przygotowania domowym sposobem mieszanki ziół prowansalskich idealnych do dań warzywnych, mięsnych, sosów, sałatek.
Zioła prowansalskie według definicji to mieszanka ziół, w skład której wchodzą następujące przyprawy:
- rozmaryn
- bazylia
- tymianek
- szałwia lekarska
- mięta pieprzowa
- cząber ogrodowy
- lebiodka
- majeranek
Na rynku można znaleźć wiele mieszanek o nazwie zioła prowansalskie, jednak gdy przeanalizujecie ich etykiety to tak bogatego składu w większości z nich nie znajdziecie. Przyprawy ziołowe stosowane są w nich w rożnych proporcjach lub wprowadza się do mieszanki inne zioła.
Jeśli chcecie użyć do wzbogacania smaku potraw prawdziwej mieszanki ziół prowansalskich to polecam Wam przepis poniżej.
Domowa mieszanka ziół prowansalskich
Trudność: łatwe
Ilość: około 100 ml
Przygotowanie: 5 min
Ilość: około 100 ml
Przygotowanie: 5 min
Składniki
- 4 łyżeczki suszonego majeranku
- 3 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- Przyprawy odmierzyć i rozdrobnić w wysokim moździerzu lub lekko zmielić w młynku do kawy (mielimy krótko aby nie powstał nam pył).
- Przesypać do szczelnego szklanego naczynia. W moim przypadku były to szklane probówki.
- Stosujemy w ilościach według upodobań.
Instrukcja na Thermomix
- Przyprawy odmierzyć do naczynia miksującego i następnie rozdrobnić 10 s/obr poz 9.
- Przesypać do szczelnego szklanego naczynia. W moim przypadku były to szklane probówki.
- Stosujemy w ilościach według upodobań.
Polecam również przepis na domową przyprawę do piernika.
#ziolaprowansalskie #mieszankaziol #zioladomowe #domoweziolaprowansalskie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz