poniedziałek, 9 lutego 2015

Kulki jaglane z makiem i bakaliami


Święta Bożego Narodzenia już dawno za nami, ale miałam ochotę na mak z bakaliami i tym też sposobem przygotowałam taki to oto deser. Kulki jaglane z makiem i bakaliami. 
W smaku przypominają kluski z makiem lub kutię serwowane u mnie w domu w Wigilię. 
Przepis jest w stylu tym miłych, łatwych i przyjemnych. Polecam!




Kulki jaglane z makiem i bakaliami


Trudność: łatwe
Ilość: około 16 sztuk
Przygotowanie: około 10 min 
Produkt bezglutenowy

Składniki
  • 140 g ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1 szklanki)
  • 35 g migdałów
  • 3 łyżki maku mielonego (lub zwykłego maku, który możesz zmielić np. w młynku do kawy lub blenderze o dużej mocy)
  • 5 daktyli 

Do obtaczania: mak, ziarna sezamu, cynamon, wiórki kokosowe, mąka z orzechów, płatki migdałów, itp

Instrukcja
  1. Migdały i daktyle drobno pokroić lub rozdrobnić na drobne kawałki w blenderze lub robocie kuchennym o dużej mocy. 
  2. Następnie w misce zmieszać wszystkie składniki (migdały, daktyle, kaszę i mak) na jednolitą, lepką masę z widocznymi kawałkami orzechów. 
  3. Masę wykładamy na talerz lub blat i formujemy regularne drobne kulki. Można je jeszcze obtoczyć np. w posypce z maku lub zostawić bez posypki.



Instrukcja na Thermomix

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Miksujemy 6 s/ obr poz. 6. Masę wyjmujemy z naczynia i formujemy z niej kulki, które następnie można obtoczyć np. w posypce z maku lub zostawić bez posypki.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz