niedziela, 31 maja 2015

Pszenica Ebly z warzywami


Ostatnio pisząc o pszenicy Ebly i 7 powodach, dla których ją lubię, obiecałam podać przepis z jej użyciem. Oto jeden z nich, przepis na pszenicę Ebly z warzywami. Smacznego :)


Pszenica Ebly z warzywami
Trudność: łatwe
Ilość:  4 porcje
Przygotowanie: 25 min 

Składniki
  • 1 duża cebula
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka pszenicy Ebly
  • 1 szklanka fasoli adzuki ugotowanej* lub czerwonej fasoli np. z puszki
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej lub świeżej
  • pierz lub sól do smaku
*sposób przygotowania fasoli adzuki znajdziesz w przepisie na Pastę z fasoli adzuki

Instrukcja
  1. Cebulę pokroić na kosteczkę i podsmażyć na oliwie. 
  2. Dodać pokrojone pieczarki i poddusić razem z cebulą. 
  3. Następnie dodać pokrojoną cukinię, paprykę oraz pomidory z puszki i chwilę poddusić pod przykryciem. 
  4. Dodać wodę i szklankę pszenicy oraz przyprawy i gotować pod przykryciem do momentu, aż pszenica będzie miękka (około 10 min).
  5. Na koniec dodać ugotowaną fasolę i podgotować jeszcze 5 min.

Smacznego!

#PszenicaEblyzWarzywami #pszenicaEbly

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz